-A A +A

Jste zde

DOTAZ: Mám jít na test HIV?

DOTAZ: Mám jít na test HIV?

Prosím Vás o radu.

Před týdnem jsme byli na akci .... bylo tam dost pití, dobrá parta, fajn zábava s snadno dostupný sex .... No a ráno jsem zjistil, že toho sexu bylo víc a že jsem nebyl jediný, kdo takhle vyváděl. Dostal jsem opravdový strach, že by vše nemuselo jen tak projít. Byl tam i jeden kluk, který se už v minulosti léčil a nyní je příležitostně i na drogách. Jak to vypadá, vyspal jsem se s jednou z jeho důvěrných kamarádek. Fakt nevím, co mám dělat. Všichni jsme se rozjeli po zkouškách domů a tak jsem u rodičů sám se svým problémem. Rodiče by to ani nenapadlo a nemůžu jim povídat o tom, co jsme s kamarády dělali. Prosím poraďte mi. Od té doby jsem žádný sex neměl, ale mám pocit, že mne svědí celé tělo. Moc děkuji. Omlouvám se, ale raději se nebudu podepisovat.


 

Odpověď na dotaz "Mám jít na test HIV?"

Poradna lékaře 2017

Vážený pane, rozhodně nepanikařte. Nyní je před vámi období zhruba tří měsíců, kdy se se svými obavami budete muset vypořádat a zvládnout je. Vzhledem k tomu, že inkubační doba nemoci je 3–8 týdnů, po které se teprve objevují příznaky akutní infekce HIV, nemá smysl okamžitě vyhledat lékaře nebo navštívit hygienickou stanici a žádat o provedení testu na HIV. Dokud neproběhne inkubační doba, jsou výsledky testů neprokazatelné a nepřesné. Test na HIV má opravdu smysl až po minimálně 8 týdnech, lépe třech měsících od náhodného nechráněného styku. Teprve po této době se v těle nakaženého začnou tvořit protilátky, díky kterým bude možné zjistit, zda je virus HIV v těle přítomen.

Rozhodně by bylo vhodné vyvarovat se po tuto dobu dalším sexuálním stykům s jinými lidmi. Ani kondom nemusí být naprosto dokonalou ochranou a pokud vám na vašich blízkých záleží, pak se raději sexu zdržte. Chovejte se tak, jako by jste byli virem HIV nakaženi! Teprve až testy HIV po uplynutí inkubační doby cca 3 měsíců prokáží, že se nákaza ve vašem těle nenachází, můžete začít "bez obav" sexuálním životem. Tato zkušenost vás však na dlouhou dobu zbaví touhy riskovat. 

S úctou
Administrátor webu www.milovani.cz