-A A +A

Jste zde

Luštěniny

Luštěniny

Pokračování článku "Přírodní afrodiziaka a doporučené potraviny".

Ve zdravé stravě se bez většího množství luštěnin prostě neobejdete. Obsahují vyvážený poměr minerálních látek, které tělo potřebuje nejen pro zdravý rozvoj, ale také jako prevenci řady civilizačních chorob. Díky tomu, že obsahují velké a především vyvážené množství hořčíku, draslíku i vápníku, jsou ideální prevencí proti vzniku a rozvoji svalových křečí. Navíc obsahují velké množství bílkovin, které jsou potřebné pro rozvoj svalové hmoty.

Problémem konzumace luštěnin je nadýmání. To se dá omezit tak, že luštěniny konzumujete v rozumné míře tak, abyste nadýmání omezili. Brzy zjistíte které luštěniny jsou pro vás stravitelnější... Když začnete s menšími dávkami, nic vám "nehrozí"... a váš trávící trakt si na ně postupně zvykne i bez nadýmání.

Většina luštěnin se může vařit a teprve pak se z nich připravují pokrmy. Některé luštěniny se však mohou jíst i ve stavu, kdy se ve klíčící misce ve vlhku nechají naklíčit. V každém případě je vhodné luštěniny nechat před přípravou předem několik hodin namočit. Vaří se pak v čisté vodě, ne v té, ve které byly před tepelným zpracováním namočené. Při jejich vaření se doporučuje během varu odebírat pěnu, která při jejich vaření plave na hladině.

Mezi nejznámější a na minerální látky nejcennější luštěniny zcela jistě patří fazole a hrách.

Literatura a zdroje